Πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου για την στήριξη των χώρων εστίασης

από Giorgos Iliopoulos
fineview_oinologio_wine bar

 

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η επιτυχία του ελληνικού κρασιού οφείλεται σε σημαντικό ποσοστό και σε όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που του άνοιξαν την αγκαλιά τους και με εμπιστοσύνη το παρουσίασαν στους καταναλωτές, Έλληνες και ξένους.

Καθώς εξερχόμαστε σταδιακά από την περίοδο της καραντίνας, είναι σαφές ότι ένα από τα προϊόντα που πλήττονται και θα υποστούν την μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση είναι το κρασί.

Τούτο διότι, η μεγαλύτερη ποσότητα του επώνυμου ελληνικού κρασιού καταναλώνεται στην Ελλάδα, στα ξενοδοχεία και στους οργανωμένους χώρους εστίασης (εστιατόρια και μπαρ). Εξ όσων αντιλαμβανόμαστε, η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι ιδιαίτερα μικρή και σε διάρκεια αλλά και σε απόλυτα μεγέθη, αλλά και η λειτουργία των χώρων εστίασης θα γίνει με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες θα περιορίσουν περαιτέρω την κατανάλωση του κρασιού. Ενδέχεται δε, πολλές τέτοιες επιχειρήσεις, που τα τελευταία χρόνια λόγω και της ανόδου του τουρισμού γνώρισαν μεγάλη άνθιση, να μην καταφέρουν να ξεπεράσουν τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητήσαμε μέσω σχετικού υπομνήματος και παραστάσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς όπως λάβουν ειδική μέριμνα για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης, μέσω μέτρων, όπως η επιδότηση ενοικίου, μισθολογικών βαρών και ασφαλιστικών εισφορών για ένα εξάμηνο τουλάχιστον, την στήριξη του εξειδικευμένου στο κρασί προσωπικού (sommeliers) και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Για εμάς τους οινοποιούς, κάθε εστιατόριο, κάθε wine bar είναι σημείο όπου ο καταναλωτής έρχεται σε επαφή με το προϊόν μας, το γνωρίζει και το αγαπά. Η ύπαρξη των χώρων αυτών είναι αλληλένδετη με τη δική μας ύπαρξη και κάθε στήριξη στους χώρους αυτούς αποτελεί μία έμμεση στήριξη στην ελληνική οινοποιία και στο επώνυμο ελληνικό κρασί.

Αυτή την δύσκολη στιγμή, στεκόμαστε πλάι τους και ζητούμε την στήριξή τους. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα